Az egészséges étrend még a COVID ellen is védhet

A 24.hu cikke szerint azonban a sok jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt, halat tartalmazó táplálkozás olyan immunrendszert erősítő hatással bír, amellyel akár a COVID fertőzést is megelőzhetjük, de legalábbis csökkenthetjük a tünetek súlyosságát.

A Gut tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a növényalapú, jó minőségű étrendet fogyasztók 10 százalékkal kevesebb eséllyel kapják el a koronavírust, mint a rosszabb diétán élők, és 40 százalékkal kevesebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljanak.

A kutatók több mint 600 ezer személy adatait nézték át, és összevetették, hogy a táplálkozás hogyan függ össze a koronavírus-fertőzéssel. Ez az első kutatás, ami összekapcsolja az egészséges táplálkozást a betegség kisebb esélyeivel.

A szakértők az étrendek minőségét figyelték, a magas minőségű diétákban sok volt a zöldség, a gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és olajos hal. Egyértelmű, hogy a rossz minőségű változat ennek ellenkezője volt, és rengeteg feldolgozott élelmiszert tartalmazott.

A kutatáshoz hozzávették az életkörülményeket is, és kimutatták, hogy akik a legkevesebbet kerestek, és még az étrendjük sem volt jó minőségű, 25 százalékkal nagyobb eséllyel kapták el a vírust. A kutatók szerint a koronavírus-esetek nagyjából negyede megelőzhető lett volna, ha nincsenek ezek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Az étrenden is múlhat, elkapjuk-e a koronavírust