Ezzel a gyümölccsel lassítható a kognitív romlás

Néhány évvel ezelőtt jelent meg cikkünk, mely olyan kutatásról számolt be, ami reményt ad a jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór esetleges visszafordítására. Most a Medicalonline-ban megjelent tudósítás alapján egy olyan könnyen hozzáférhető gyümöcsre hívjuk fel a figyelmet, amely ugyan gyógyítani nem tud, de megelőzheti illetve lassíthatja az ezzel a betegséggel járó demencia kialakulását.

A Chicago székhelyű Rush University Medical Center kutatói a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratban megjelent cikkükben arról számolnak be, hogy a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben a szamócában (eperben) található pelargonidin fogyasztása és az agyban kialakuló tau-kötegek, alacsonyabb száma összefüggést mutat.

A pelargonidin egy gyulladásgátló hatású vegyület, amely a citokinképződés csökkentése révén fejti ki hatását.

A kutatók erre az eredményre egy csaknem 25 éves, táplálkozási adatokat is tartalmazó adatbázis elemzésével bukkantak, amelybe 575 Alzheimer-kóros beteg adatait vitték fel. A betegek kognitív vagyis észbeli funkcióit évente mérték öt területen, és az eperfogyasztás hatása akkor mutatta a legnagyobb hatást, ha demencia még nem alakult ki, vagy csak enyhe fokú volt. Az APOE4 státusz, azaza 19. kromoszóma egyik, Alzheimer-kórra hajlamosító génvariánsa (120 beteg) azonban felülírhatja a szamóca kedvező hatását, mert az APOE4 génnel rendelkező betegek esetében az asszociáció mértéke jóval kisebb volt.

A szamócában található pelargonidin segíthet az Alzheimer-kór prevenciójában