Ezért se hagyja ki a diót az étrendjéből!

Ültess diófát! – hangzik a régi tanács Lengyel József tollából azoknak, akik a jövőnek is szeretnének hagyni valamit. (Vagy írj egy könyvet vagy nevelj fel egy fiút.) Az Index cikke szerint azonban a diófélék fogyasztásával még a depresszió esélyét is csökkenhetjük.

Napi körülbelül 30 gramm dió elfogyasztása meglepő mentális egészségügyi előnyökkel járhat, a Clinical Nutrition folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ugyanis segíthet csökkenteni a depresszió kockázatát.

A tanulmány a diófélék fogyasztása és a depresszió kockázata közötti prospektív összefüggést elemezte az Egyesült Királyságban élő középkorú és idősebb felnőttek mintájában. A kutatásban több mint 13 500 olyan 37 és 73 év közötti brit személy vett részt, akiknél a vizsgálat kezdetén nem volt depresszió diagnosztizálva.
A vizsgálati személyek minden dióféle fogyasztását feljegyezték, beleértve a sózatlan dióféléket, mint például a mandulát, a kesudiót és a pisztáciát, a sózott dióféléket, a pörkölt dióféléket és a földimogyorót.

A kutatók öt éven keresztül vizsgálták a résztvevők adatait, és az alanyok 8%-ánál diagnosztizáltak depressziót ez idő alatt.
A vizsgálat megállapította, hogy a kis- és közepes mértékű diófogyasztás, ami napi 30 grammos adagnak felel meg, 17%-kal csökkentette a depresszió kockázatát azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik nem ettek dióféléket.

Ezek az eredmények az életmód és az egészségügyi tényezők vizsgálata után is igazak maradtak, és a kutatók megjegyezték, hogy a diófélék agyra gyakorolt gyulladáscsökkentő hatása lehet az eredmény oka.

Mivel az étrend módosítható életmódbeli tényező, a jövőbeni hosszú távú klinikai vizsgálatoknak ki kell értékelniük, hogy a diófogyasztás hatékony stratégia-e a depresszió megelőzésére – írták a tanulmány szerzői.

Csökkentheti a depresszió kockázatát egy marék dió