Gyomorfekélyt nem okoz, de mégsem biztosan veszélytelen a csípős étel
A világ sok részén, így Magyarországon is sokan rajonganak a csípős ételekért. Ki ne vágyna például egy jó lecsóra, de a halászlé sem igazi sokak szerint csípősség nélkül. Ugyanakkor a túlzott erőspaprika-fogyasztás néha emésztőrendszeri panaszokat, sőt, talán még ennél is komolyabb problémákat okozhat – olvasható a 24.hu ezzela témával foglalkozó cikkében.
A közösségi média hatására egyre furcsább kihívások terjednek, melyek egyikében brutálisan csípős paprikával megszórt chipset esznek a fiatalok. 2023 szeptemberében azonban egy 14 éves fiú meghalt, miután Carolina Reaper és a Naga Viper paprikával megszórt chipset fogyasztott. Jelenleg vizsgálják, hogy a Scoville-skálán kifejezetten magasan helyet foglaló paprikák vezettek-e a halálesethez.
A paprika a kapszacin elnevezésű kémiai anyagtól érződik csípősnek, amiből minél több van egy adagban, annál magasabb a Scoville-érték is.
A trendek és a globális élelmiszeráramlás miatt napjainkban minden eddiginél több ember fogyaszt fűszeres ételeket, beleértve az extrém csípős paprikákat is.
A csípős paprika alapvetően forró éghajlaton terem, ami megmagyarázhatja, hogy az ilyen éghajlaton élő kultúráknak miért sokkal fűszeresebb a konyhája.
Egyes kutatások szerint a fűszeres ételek segítenek az élelmiszerek által terjedő betegségek megfékezésében. Ugyanakkor van. akiknél pont hogy emésztőrendszeri panaszokat, fejfájást, vagy akár hányingert is kiválthat.
Táplálkozástudományi szakértők magabiztosan állítják, hogy a fűszeres ételek nem okoznak gyomorfekélyt, a gyomorrákkal kapcsolatosan azonban már nem ilyen egyértelmű a konszenzus.
A kutatások sajnos még nem elég fejlettek napjainkban ahhoz, hogy egyértelműen kiderüljön, jó vagy rossz-e a csípős ételek hatása. Az eredményeknek csak egy része múlik azon, mit esznek az emberek. Emellett ott vannak azok a tényezők is, hogy mennyit mozognak, isznak, vagy dohányoznak-e, amelyek szintén befolyásolják az egészségünket.