Ha elég D-vitamint gyűjt,a koronavírust is könnyebben legyőzi

A mostani nagy bezárkózásban sokan észre sem veszik, hogy feltartóztathatatlanul megérkezett a tavasz, még ha a fagyosszentek az ellenkezőjét sugallnák is. Pedig testi-lelki egészségünknek jót tesz a napon töltött idő, sőt, egy, az Origón közzétett tanulmány szerint még a koronavírus-fertőzés legyőzésében is segíthet a magasabb D-vitamin szint, amelyet legegyszerűbben napozássl érhetünk el.

A kutatás – amely az Aging Clinical and Experimental Research című folyóiratban jelent meg – részben egy korábbi megfigyelésen alapul: kimutatták, hogy azok, akiknél a D-vitamin-szint alacsonyabb, fogékonyabbak a légúti megbetegedésekre. A D-vitamin többek között szabályozza a fehérvérsejtek aktivitását, illetve csökkenti a gyulladásos citokinek túlzott kibocsátását a szervezetben.

A COVID-19 járvány különösen súlyosan érintett két európai országot, Olaszországot és Spanyolországot. Az új publikáció azt találta, hogy az olasz és spanyol betegekben átlagosan alacsonyabb volt a D-vitamin szintje, mint az észak-európaiak szervezetében.
Ez azzal magyarázható, hogy a dél-európai országokban az áldozatok többsége idős ember, akik általánosságban véve kerülik a túl erős napsütést, illetve a bőrükben található magasabb pigmenttartalom gátolja a D-vitamin szintézisét.

Az észak-európaiak ellenben nemcsak a napfénnyel, hanem táplálkozással (például tőkehalmáj olajjal) is több D-vitamint visznek a testükbe.

Azt természetesen hatalmas tévedés lenne kimondani, hogy a D-vitaminnal megelőzhető lenne a betegség, de a megfelelő vitaminszint biztosításával nagy valószínűséggel csökkenthető a kór lefolyásának súlyossága.

Koronavírus: egy vitamin befolyásolhatja a gyógyulás esélyét