Nemcsak hizlal, még a memóriának is árt a gyorsétel

Ma már a csapból is az folyik, hogy a gyorsételek, melyeknek igen magas a telített zsírsav- és cukortartalma, elhízást okoznak, mégsem csökkent fiatal korosztály lelkesedése az ilyen élelmiszerek iránt. Vajon az a kutatás, melyről a 24.hu számolt be, s amely szerint ezek az ételek még tartós memóriaromlást is okozhatnak, változtatnak ezen a hozzáálláson?

A kutatók patkányokkal végeztek kísérleteket, az állatokat fiatal koruktól kezdve ilyen táplálékokkal etették. Az emlékezésbeli problémát az okozhatja, hogy az egyszerű cukrokban és telített zsírokban gazdag étrend megzavarja az acetilkolin működését, amely egy, a memóriában kulcsszerepet játszó neurotranszmitter.

Scott Kanoski, a Dél-kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint más vizsgálatok is azt mutatják, hogy ha a patkányok egészségtelen ételeken nőnek fel, akkor tartós memóriakárosodás alakul ki náluk. Az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek fogyasztását korábban többek között a demenciával hozták összefüggésbe.

Az ilyen típusú élelmiszerek gyakoriak a nyugati világban, és még alkalmi fogyasztás mellett is befolyásolhatják a memóriát.

A mostani kutatásban 26 és 56 napon koruk között kaptak a patkányok magas zsírtartalmú, cukros táplálékokat – ezen életkor a rágcsálóknál az emberi serdülőkorral állítható párhuzamba, ilyenkor jelentős fejlődésen megy keresztül az agy. A kontrollcsoportban az állatok egészséges élelmet fogyasztottak.

A kísérlet következő fázisában különböző memóriateszteket végeztek, és kiderült, hogy az egészségtelenül táplálkozó példányok nem képesek azonosítani az új tárgyakat egy néhány nappal korábban bejárt helyszínen, emellett az ismert objektumokat sem ismerték fel, amennyiben azok elmozdultak. Ezek a problémák akkor is fennmaradtak, amikor a „gyorséttermi” csoport 30 napra, kifejlett korában egészséges étrendre váltott.

A szakemberek megállapították, hogy a patkányoknál csökkent az acetilkolin szállítására szolgáló fehérje szintje a hippokampuszban. Ezen agyi régió az emlékek és a térbeli információk rögzítésében segít. A protein mennyiségének visszaesése az acetilkolin jelátvitelét is csökkentette, a hippokampusz sejtjeit acetilkolin felszabadítására késztető gyógyszerek segítségével azonban a memória helyreállt.

Érdekes módon a kutatók nemi eltéréseket is feltártak: a cukros, zsíros ételek hosszan tartó hatása csak a hímeknél volt megfigyelhető, amikor a nőstények hosszú ideig egészségesen táplálkoztak, elmúltak a memóriaproblémák. Érdemes hozzátenni, hogy bár a kísérletek egyes eredményei emberekre is igazak lehetnek, valószínűleg nem mindegyik.

Tönkretehetik a memóriát a gyorsételek