Zöld teával az antibiotikum-rezisztencia ellen

Az, hogy az antibiotikumokra már nem reagáló baktériumtörzsek a jövő (és a jelen) egyik legnagyobb orvosi kihívását jelentik, nem újdonság, sőt, néha úgy érezni, a csapból is ez folyik, bár a tökéletes megoldást még nem találtak.

Amíg ez várat magára, érdemes a meglévő eszközeinket a lehető leghatásosabban felhasználni, a már ismert antibiotikumok hatásfokát növelni. Erre kínál megoldást az a kutatás, melyet a Journal of Medical Microbiology cikke alapján közölt a Pharmaonline, majd a Medicalonline.

Az aztreonám antibiotikumhoz adott, zöld teából kinyert hatóanyag segíthet az antibiotikum hatásosságának a növelésében – derült ki a Kölni Egyetem és a Surrey Egyetem együttműködésében végzett kutatásokból.

A Pseudomonas aeruginosa súlyos légúti infekciókat és akár szepszist is okozhat. A rohamosan terjedő rezisztencia egyre inkább megkérdőjelezi a P. aeruginosa elleni antibiotikumos terápiák eredményességét. Nemrégiben a kutatók in vitro analizálták azt, hogy a zöld teából kivont antioxidáns, az EGCG miként hat a baktériumok növekedésére.

Kimutatták, hogy az aztreonám mellett adagolt EGCG erősebben gátolta a Pseudomonas aeruginosa szaporodását, mint az önmagában adagolt antibiotikum. Noha az EGCG antibakteriális hatása önmagában gyenge, aztreonám mellett adva szinergista hatás igazolható, mind állatkísérletes, mind sejtvonalas modellen.

„Olyan természetes eredetű vegyületek, mint a zöld teából kivonható EGCG, lényeges hatóanyagokká válhatnak a jövőben, hiszen azokat antibiotikumokkal kombinálva az antibiotikumok élettartama meghosszabbítható lehet” – mondja a Journal of Medical Microbiology folyóiratban megjelent közlemény első szerzője, Jonathan Betts.

A jövőben szükség lesz az EGCG és hasonló vegyületek alkalmazásának a továbbfejlesztésére, noha a pontos hatásmechanizmus esetükben nem ismert, közli a lap.

Zöld teából kinyert antioxidáns fokozhatja az antibiotikum hatását